Po fazie I następuje faza II na którą większość osób reaguje z wielką radością a wręcz nie może się jej doczekać 🙂 Dlaczego? Jest to czas gdy możemy wprowadzić do naszej kuracji nabiał oraz tłuszcze/oleje! Każdy kęs na tym etapie wydaje się być chwilą uniesienia;) Ale do rzeczy, jak ta faza przebiega ?
21 do 38 dni
(odpowiednio tyle ile trwał cykl Aktywacji)
Na początku etapu stabilizującego przechodzimy z niskokalorycznej diety na 1500 kalorii dziennie,
ale zwiększamy stopniowo co trzy dni (800-1000-1200-1500 kalorii).
Celem jest ustabilizowanie wagi utraconej w Fazie Aktywacji oraz utworzenie nowych ścieżek metabolicznych.
Możemy zacząć stopniowo dodawać do jadłospisu dodatkowe produkty takie jak: nabiał, tłuszcze i oleje, orzechy itp., lecz wystrzegamy się cukrów i skrobi przez następne 21 do 38 dni. Nie należny również konsumować bardzo słodkich owoców, takich jak banany, ananasy, winogrona czy mango.
Sugerowana lista dozwolonych produktów znajduje się w dalszej części.
Pamiętaj aby nadal ważyć się każdego dnia rano i jeśli kiedykolwiek stwierdzisz zwiększenie wagi o 1 kg,wówczas musisz zrobić „Steak Day” (patrz poniżej); przywróci cię do poprzedniej wagi. W ciągu tego dnia całkowicie pomiń wszystkie posiłki do godziny 18:00. W tym czasie pij dużo wody, przynajmniej 2-4 litrów. Możesz pić kawę, herbatę lub yerba mate. Na kolację przyrządź i zjedz największy stek jaki się uda uzyskać. Stek należny zrobić na grillu lub upiec na patelni z dodatkiem ziół i przypraw według uznania, ale nie wolno używać soli. Wraz ze stekiem można zjeść jeden duży pomidor
lub jedno duże jabłko.
Ważne: „Steak Day” należy zrobić tego samego dnia, gdy nastąpił przyrost wagi. W przeciwnym razie nie będzie on tak skuteczny. “Steak Day” można robić za każdym razem gdy występują większe wahania wagi. Obserwuj uważnie swoje nawyki żywieniowe i upewnij się, że odżywiasz się w sposób mądry i rozsądny.
Niebawem przystąpisz do fazy trzeciej,która trwa już resztę życia…cel jest tak blisko 🙂
Lista dozwolonych produktów w Fazie Stabilizacja
Ta faza diety hCG charakteryzuje się tym, że w trakcie jej trwania następuje stabilizacja wagi.
Jest to najważniejszy etap kuracji i być może najtrudniejszy. Spożywane produkty nie są tutaj jasno określone, jak ma to miejsce w Fazie Aktywacja. Cokolwiek jesz, nie może to spowodować przyrostu masy ciała o więcej niż 1 kg. Jedyną wytyczną produktową dla Fazy Stabilizacja zalecaną przez dr A.T.W.
Simeonsa jest to, że pożywienie NIE MOŻE ZAWIERAĆ MĄKI, SKROBI LUB CUKRÓW.
Chociaż brzmi to prosto, może rzeczywiście być dość trudne w dzisiejszych czasach, gdyż prawie wszystkie produkty zawierają jedno lub drugie. Mimo to postaramy się przedstawić sugerowaną listę żywności:
– Owoce i orzechy
Owoce nisko-kaloryczne o małej zawartości cukru. Nie należy konsumować bardzo słodkich owoców, takich
jak banany, ananasy, melony, winogrona czy mango. Najlepsze owoce to truskawki, grejpfruty, pomarańcze, wiśnie i jabłka, ponieważ mają stosunkowo niską zawartość cukru i pomagają utrzymać wagę na stałym poziomie. Unikaj soków owocowych lub napojów zawierających owoce, jeśli nie jesteś pewien czy nie zawierają dodatkowego cukru. Orzechy takie jak migdały, pikany, orzechy włoskie, pistacje są idealne dla tej fazy.
– Warzywa
Wszystkie warzywa nie są sobie równe.
Nie jedz białych i słodkich ziemniaków, unikaj również grochu, dyni, kukurydzy, fasoli oraz hummusu.
– Nabiał
Mleko, jaja, sery, jogurt bez dodatku cukru, śmietana i serek wiejski są odpowiednie. Zgodnie z zaleceniami dr Simeonsa, nie ma potrzeby, aby jeść nisko tłuszczowe wersje tych produktów. Natomiast lody lub nabiał z cukrem nie są dozwolone.
Przykładowo omlet z serem i warzywami (bez pieczywa) zapewni zdrowe i obfite śniadanie.
– Mięso i owoce morza
Wszystkie rodzaje mięsa, ryb i owoców morza są dopuszczoną żywnością w tej Fazie, przy czym preferowane jest chude mięso. Panierowane mięsa
lub owoce morza są niedozwolone.
Czytaj uważnie etykiety na wszelkich przetworach mięsnych, takich jak parówki, konserwy mięsne, pasztety, szynki czy salami, gdyż wiele z nich zawiera cukier.
Konserwy z tuńczyka, łososia i makreli są dopuszczalne.
Wskazówki na etap stabilizacji
– Większą część talerza zarezerwuj dla warzyw, mniejszą na produkty białkowe i tłuszczowe.
Warzywa dostarczają błonnika pokarmowego i przywracają równowagę kwasowo zasadową;
– Ważne aby, dostarczać organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, w tym: wapnia,
który sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej. Jego źródło to : sardynki, sezam, nabiał, jarmuż, tofu;
– Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym;
Zwiększaj do posiłków ilość błonnika np. do jajecznicy dodaj pomidory, cebulę,
garść liści szpinaku – będziesz dłużej syty;
– Jedz zdrowe tłuszcze – tłuste ryby, oliwę z oliwek, awokado;
– Używaj dużo pieprzu, cynamonu, imbiru, ostrej papryki, kardamonu, goździków,
kurkumy – przyspieszają przemianę materii o 10%;
– Białka powinny stanowić 15% naszego dziennego pożywienia, Białka pochodzenia zwierzęcego to np:
mięso, wędliny, podroby, skorupiaki, ryby, jajka, mleko. Natomiast białka pochodzenia roślinnego to: soja,
migdały, algi, soczewica, nasiona, fasola;
– W trzecim tygodniu Stabilizacji możesz wprowadzić do jedzenia płatki owsiane np. z orzechami
i jogurtem (najlepiej zrobić je samemu). Pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi,
mają dużo błonnika i na długo dają uczucie sytości;
– Zaleca się jedzenie co najmniej 2 ekologiczne jabłka dziennie (uregulują cukier we krwi,
zmniejszą apetyt, przyspieszają oczyszczanie wątroby) lub 1 grejpfruta;
– Staraj się jeść regularnie posiłki o określonych porach;
– Nie podjadaj wieczorami i w nocy (ostatni posiłek jedz przynajmniej 4 godziny przed snem);
– Pij pomiędzy posiłkami ok. 3 litrów wody dziennie. Woda pomaga oczyścić organizm z toksyn.
– Dobrze jest jednak nie przyjmować płynów około 20-30min przed i po posiłku.
– Dzięki temu zapewniamy lepsze trawienie pokarmów;
– Naucz się rozróżniać głód od ochoty „na coś“
– Dokładnie przeżuwaj pokarm, jedz w spokoju i w skupieniu;
– Po zjedzeniu umyj zęby lub żuj gumę (bez cukru)
– Owoce jedz osobno między posiłkami do godziny 15:00 jednorodne pod względem gatunku;
– Jedz jak najwięcej warzyw i owoców w surowej postaci;
– Staraj się jeść żywność EKOLOGICZNĄ;
– Zrezygnuj już na zawsze z cukru na rzecz ERYTRYTOLU, STEWII, KSYLITOLU;
– Nie pij alkoholu w pierwszych dwóch tygodniach, gdyż zaostrza on apetyt
i sam w sobie jest wysoko kaloryczny;
– Nie spożywaj produktów z zawarością skrobi
(ziemniaki, kukurydza, groch, dynia, kasza, ryż, makaron, pieczywo);